Boordstof - wat is het en hoe gebruik je het?

Wat is boordstof?

Boordstof is rondgebreide tricotstof. Boorstof leent zich uitstekend om mouwen en halsjes mee af te werken. Maar je kan het ook gebruiken om een tailleband te maken, zodat je rokje of broek altijd de juiste taillemaat heeft. 

Je kan kiezen voor een boordstof in dezelfde tint als je kledingstuk, maar natuurlijk is bordstof ook super geschikt om een leuk kleuraccent aan te brengen. Gebruik juist eens een contrasterende kleur voor het vavavoom effect dat je kledingstuk net dat extraatje geeft! 

Hoe gebruik je boordstof?

Boordstof op de juiste manier aanbrengen vergt enige oefening en vooral enige kennis. Daarom willen we jullie hier stap voor stap proberen uit te leggen hoe je boordstof het best verwerkt. Je wil natuurlijk wel dat je halsboord netjes aansluit aan je hals en dat er bij de aanzet van de mouwboorden geen rimpels te zien zijn! 

1. Als je boordstof aan de rol heb gekocht dien je de boordstof aan een zijde open te knippen. Zo onderbreek je de rondgebreide tricot en hou je een lap over

2. Meten is weten! Leg je project (kledingstuk) plat neer op tafel en meet de af te werken opening (hals, mouw of taille) op met je meetlint. 

3. Om de boordstof goed te laten aansluiten neem je altijd 3/4 van de gemeten lengte plus naadwaarde. Dus: 0.75 x de gemeten lengte + 2 cm naadwaarde = de lengte die je nodig hebt van je boordstof. Dus als voorbeeld: je halsopening is 60 cm, dan is de lengte van je boord: 0.75 x 60 = 45cm + 2cm naadwaarde = 47cm. 

4. Bepaal hoe breed je het boord wil hebben. Wil je bijvoorbeeld een halsboord van 3cm, dan dien je de boordstof 2 x 3cm (want boord leg je altijd dubbel) + 2cm naadwaarde = 8cm hoog te knippen. 

5. Knip de lengte die je bij stap 3 hebt berekend in de breedte uit je boordstof (in de breedte rekt de stof immers mee) met de hoogte die je bij stap 4 hebt berekend. Dus in het voorbeeld wordt je lap boordstof nu 47cm breed x 8cm hoog. 

6. Nadat je de boordstof op de juiste afmetingen hebt geknipt leg je hem in de breedte met de juiste kanten van de stof op elkaar en naait hem vast zodat je weer een rondgenaaid geheel krijgt

7. Vouw je rondgenaaide geheel nu in de lengte (hoogte) dubbel met de 'foute' (binnen) kanten van de stof op elkaar

8. Nu ga je het dubbelgevouwen geheel in vieren verdelen, elk kwart duid je aan met een speld

9. Ook de af te werken opening van je project dient in vieren gedeeld te worden. Let op! Zorg ervoor dat je goed het midden opmeet, want de voorzijde van een hals is bijna altijd langer dan de achterzijde!

10. Leg nu je dubbel gevouwen boord op de goede kant van je af te werken opening met de stofranden op elkaar. Laat de zojuist geplaatste spelden van boord en opening op elkaar vallen en speld met veel spelden goed vast. Verdeel daarbij de stof en boordstof evenredig op elkaar

11. Naai de boordstof nu vast met een grote rechte steek en kijk daarna of de boord mooi zit. Is dit het geval dan kan de hals vast gelockt worden of vastgezet worden met een stretchsteek. 

12. Om een halsboord daarna mooi af te werken kan je het geheel nog een keer mooi doorstikken op een paar mm van de kant. Dit hoeft echter niet! 

Succes, we hopen dat je met deze stappen je boord mooi aangezet krijgt! 

 

© 2016 - 2022 Studiostof | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel