Tricot stof - wat is het en waar kan je het voor gebruiken?

 

 

 

                    

 

tri·cot (heto)machinaal gebreide, elastische stof

De term tricot stof komt van het Franse woord ‘tricoter’ wat breien betekent. De machinale vervaardiging van tricot stof geschiedt dan ook op breimachines. Tricot is daarom de algemene benaming voor alle gebreide stoffen. Doordat de stof gebreid is, is de stof rekbaar.  

Leuk feitje: bij het handmatig breien maakt men gebruik van de "tricotsteek". Als je tricot stof onder een vergrootglas legt zul je zien dat het er uitziet als een breiwerkje, de bekende V-tjes worden dan goed zichtbaar! 

In het engels wordt tricot Jersey genoemd. Uiteraard bestaan er vele verschillende soorten tricot. De meest bekende tricots zijn de volgende:

- Katoen tricot - zeer fijn om t-shirts van te maken. Draagt koel en neemt vocht goed op. 
- Katoen tricot met elastan - vergelijkbaar met katoen tricot maar door de elastan blijft deze tricot net wat beter in vorm. Doordat de stof zo fijn voelt op de huid wordt dit vaak gebruikt in onder andere babykleding.
- Viscose tricot - net als katoen is viscose garen ook een garen gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Dit maakt dat de stof zomers heerlijk koel draagt. Het verschil met katoen tricot is dat de viscose variant wat soepeler valt en een mooie subtiele glans heeft. Daardoor is de stof zeer geschikt voor zwierige zomerjurkjes en luchtige zomer tops. Maar ook voor mooi vallende vestjes en sjaals. Katoen tricot is net wat steviger en dikker waardoor hij meer geschikt is voor een sportieve look met matte finish. 
- Linnen tricot - ook deze variant is mooi koel in de zomer maar heeft, zoals je van linnen gewend bent, een wat onregelmatigere structuur die voelbaar is aan de stof. 

Uiteraard zijn er nog veel meer soorten tricot stof, maar dit zijn wel de meest bekende en de meest gangbare soorten. Zo zie je tegenwoordig steeds vaker dat er elastische garens zoals lycra worden verwerkt in de tricot. Dit maakt de stof steeds geliefder omdat het heerlijk draagt door de rekbaarheid, fijn voelt aan de huid en zich makkelijk laat wassen. Doordat er elastische garens worden toegevoegd, wordt er gezorgd dat tricot stof niet snel lubbert en zijn vorm goed behoudt. 

Naaien met tricot

Als beginner met tricot werken kan een beetje tricky zijn. De stof krult soms best erg en rekt mee, dat maakt het lastiger te verwerken dan bijvoorbeeld katoen stof. Maar niet gevreesd! Oefening baart kunst en met een aantal tips in het achterhoofd lukt het ook de beginner prima! (Vind je het met onderstaande tips nog steeds te moeilijk, dan kan je ervoor kiezen om naadband op de plek te strijken waar de naad komt. Dit voorkomt zowel krullen als rekken en werkt dus net een beetje makkelijker.) 

- Begin met de juiste naald in je machine, in het geval van tricot is dat een stretch of ballpoint naald. Deze zijn iets ronder waardoor de stof niet wordt aangetast.

- Gebruik vooral ook kwalitatief goed garen (wij raden Gütermann garen aan) zodat het genaaide werk mooi netjes blijft. 

- Gebruik een stretchsteek of tricotsteek! Klinkt logisch, toch? En toch wordt het vaak niet gedaan. Door de stretch steek / tricotsteek of een lichte zigzag steek te gebruiken blijft de draad rekbaar en breekt deze niet wanneer deze op spanning komt te staan. Zeker belangrijk dus bij het naaien van rekbare stoffen zoals tricot en bijvoorbeeld french terry. 

- Strijk de stof na elke naad die je naait terug in model. Dit klinkt overdreven, maar geloof ons, dit geeft het allermooiste resultaat!

- Tricot stof rafelt in principe niet, toch is het mooier om het af te werken. Dit kan met een naaimachine (zigzag steek of tweeling naald) of met een lockmachine (als die voorhanden is). 

Wassen

Hoe je een tricot stof wast ligt erg aan het soort tricot waar het om gaat. 

Katoen tricot: zorg altijd dat de kleding binnenstebuiten gewassen wordt zodat de kwaliteit behouden blijft. Gebruik niet teveel wasmiddel en vermijd wasverzachters om te kleur mooi levendig te houden. Laat de katoen tricot aan de lucht drogen en strijk eventueel op katoenstand (met stoom).

Viscose tricot: omdat deze stof wat soepeler, dunner en dus gevoeliger is was je ze het best binnenstebuiten (in een waszakje) op een wol- / zijdewasprogramma met wolwasmiddel. Het waszakje is aan te raden om wrijving met andere stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Was viscose tricot nooit samen met kledingstukken met ritsen. Droog het liefst liggend om vervorming te voorkomen. Strijken mag, maar niet te heet en liefst zonder stoom.

 

 

 

 


Bron: delen van de informatie zijn overgenomen van Knipmode

© 2016 - 2022 Studiostof | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel