Katoen - Wat is het en waar kan je het voor gebruiken?

Katoen stof met bloemenprintKatoen stoffen Katoen stof met printKatoen stof Rico DesignKatoen stof mandjes

ka·toen (het/de; o en m)

1 wollig omhulsel van de zaden van de katoenplant
2 katoenplanten
3 een van katoendraad geweven stof
4 katoenen garen

Wat is katoen? Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Zowel de vezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen (Bron: wikipedia)

Katoen wordt al duizenden jaren gebruikt om zeer fijn, lichtgewicht doek te maken. Tegenwoordig wordt katoen geproduceerd in alle delen van de wereld waarbij katoenplanten worden gebruikt die selectief zijn gekweekt zodat elke plant meer vezel opbrengt. Katoen is een zeer waardevol gewas, omdat slechts ongeveer 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. Ook heeft katoen unieke eigenschappen wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie, de elasticiteit van katoen is echter gering.

De grootste producent van katoen ter wereld is China, met een productie van 25,5 miljoen balen per jaar. De Verenigde Staten (17,6 miljoen balen) en India (12,5 miljoen balen) zijn de volgende grootste producenten. Binnen Europa is Griekenland de grootste producent met 1,7 miljoen balen.

Katoen is zacht, soepel, sterk vochtabsorberend en goed luchtdoorlatend. Dit zorgt voor verkoelende kleding in de zomer, die stevig en slijtvast is waardoor je extra lang kunt genieten van je kledingstuk! Het is 's werelds meestgebruikte stof. Het is een ademende stof die zorgt dat de warmte van jouw lichaam naar buiten kan waardoor je lichaam makkelijk kan afkoelen en is daardoor uitermate geschukt voor warmer weer.  Het ene katoen is echter de andere niet, er zijn vele verschillende soorten en kwaliteiten. Het verschil zit hem eigenlijk altijd in de gebruikte schering (lengtedraden) en inslag (breedtegaren) op een weefraam. Het uiterlijk, de stevigheid en de kwaliteit van de katoenen stof wordt bepaald door de binding (de manier waarop de draden worden geweven), de weefdichtheid (het aantal draden per inch) en de fijnheid van het garen.

Naaien met katoen

Katoen is een fijne stof om mee te naaien, ook als beginner! Het rekt niet (er zijn wel soorten katoen die rekken natuurlijk, maar hier gaat het even over katoen zonder rek), laat zich makkelijk verwerken en je kan er heel veel verschillend dingen mee maken. Van een schoudertas tot een broek, een etui tot een strokenrokje, een mandje tot een jurkje. Katoen is heel veelzijdig inzetbaar. Gebruik een universele naald en zorg dat je hem op tijd vervangt.

Katoen wassen

Je kunt alle soorten katoen tot 60 graden wassen en in de droger gooien. Bij de eerste wasbeurt kan katoen echter wel krimpen doordat bij de vezels tijdens de productie van de katoenen stof strak worden geweven;  in water versoepelt dat iets, waardoor het krimpt. Wij raden dan ook aan katoen tot maximaal 40 graden te wassen, om veilig te zijn en krimp te voorkomen. Was katoen sowieso altijd voor je het gaat verwerken, zo is de krimp al geweest voordat je een project maakt en voorkom je teleurstellingen achteraf.

Katoen strijken

Katoen kreukt helaas snel. Hang katoen en katoenen kleding na het wassen gelijk netjes uit, dat haalt de ergste kreuken alvast eruit. Strijk het daarna met stoom op middelhoge temperatuur en het ziet er weer uit als nieuw.

© 2016 - 2022 Studiostof | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel